Realitní makléřka

Náklady na bydlení ve vlastním bytě. na co se zeptat před koupí bytu?

Poplatky, exekuce a dluhy

Určitě Vás zajímají případné poplatky, exekuce i dluhy, které mohl předchozí majitel či nájemník bytu zanechat. Typicky se jedná třeba o nedoplatky na energiích, které se mohly navýšit o sankce za pozdní úhradu a poté by zodpovědnost za ně bohužel připadla novému majiteli bytu. V rámci nákladů na energie si od majitele vyžádejte také vyúčtování elektřiny, vody, případně plynu, abyste věděli, s jakými náklady na energie počítat.Před koupí bytu by Vás měla varovat i exekuce samotného majitele, která se k nemovitosti může vázat. Doporučujeme si proto vlastníka bytu tzv. proklepnout v příslušném registru dlužníků či Centrální evidenci exekucí, a v případě exekuce zpozornět.

Zajímejte se o hospodaření SVJ. Vzalo si SVJ na renovaci domu úvěr? Zjistěte si, kdy dojde k jeho doplacení. Reálně by pak byla možnost výrazného snížení předepsaných záloh na Vašem bytě. Je v domě již viditelně zainvestováno, a přesto má SVJ na účtu výrazné úspory? Pak je to skvělé, máte „naspořeno“ do budoucna. Ohledně hospodaření SVJ je opět nejlepší kontaktovat přímo předsedu SVJ, který poskytne  informace o plánovaných investicích na budově.

Jaká je energetická náročnost budovy?

Podívejte se, zda má bytový dům novou fasádu, nebo plastová okna.  O energetické náročnosti bydlení to může určitě něco také naznačit, ale trvejte na písemném znění. V současné době již většina bytových domů energetický štítek nemovitosti (PENB) má zpracován. 

Energetický štítek je důležitý k tomu, abyste viděli nakolik je bydlení energeticky náročné. Kromě štítku si požádejte o doložení skutečné spotřeby – ideálně dokladem o placených zálohách a poplatcích ve prospěch SVJ a také na posledním ročním zúčtování těchto služeb. V předpisu záloh je vidět pouze informace o tom, jaká spotřeba elektřiny, vody, tepla, služeb, byla na jednu osobu propočítána na základě pravděpodobnostní kalkulace. Měl by být také uveden počet osob, na který je taková spotřeba kalkulována. Každopádně se ale jedná o hrubou představu o spotřebě energií. 

Družstevní byt 

Přestože je družstevní bydlení spojeno s jistými nevýhodami, bývá cenově dostupnější a výhodou je i to, že při koupi následuje jednodušší proces nabytí členských práv a povinností. 

U družstevních bytů si ověřte výši nesplacené jistiny (anuitu) na bytové jednotce a zejména také informace, za jakých podmínek, je možné byt převést do osobního vlastnictví. Pro banku nebývá většinou problém poskytnout hypoteční úvěr na družstevní byt v případě, že je anuita již zcela splacena a byt je možno do dvou let bezúplatně převést do osobního vlastnictví. Zjistěte si tyto informace přímo  na družstvu.

 






odhad ceny nemovitosti zdarma

Kontaktujte mě

RE/MAX PROFESSIONAL PARTNERS

Moravský kras

telefon

+420 773 750 076

Email

bara-hlavkova@re-max.cz